Onder het motto ‘Rondje Poort van Midden-Gelderland’ vond maandagavond 5 november een inspirerende tour plaats langs drie bedrijven in Heteren. De opkomst was prima, de sfeer uitstekend. Drie gastheren, Hasper Natuursteen, FineVita Crematorium Heteren en Aannemersbedrijf Hoogakker Heteren, zetten hun deuren wagenwijd open.

Namens de evenementencommissie heet Johan Bosman het gezelschap welkom in de steenhouwerij van Hasper Natuursteen. “Een speciaal welkom gaat uit naar de ereleden Jan Agterberg en Robin Lindner. Daarnaast verwelkomen wij ook een aantal gasten die vanavond een kijkje komen nemen: Dennis en Angelica van der Wal (Dierenspeciaalzaak De Molen), Charrel Snijder (Snijder Bouwadvies) en Karin Salentijn (JKKS: Jouw Keuken door Karin Salentijn). Verder begroeten wij Albert van der Laan en Ben Kamps van FineVita als nieuwe leden van de Ondernemerskring.” Daarna is het tijd voor actie.

Gehak en gebeitel
Hasper Natuursteen is ‘the place to be’ voor ambachtelijk steenhouwwerk. Een mooie combinatie van kennis, passie en vakwerk met gebruikmaking van de nieuwste technieken. Vandaag mogen de leden zelf met Belgisch hardsteen aan de slag. Dit onder de bezielende leiding van beeldhouwer Gerrit Peele. Een echte specialist op het gebied van haktechnieken. Niet voor niets was eigenaar Marc Hasper ooit een leerling van hem. De uitdaging in dit eerste actieve uurtje: hak een letter naar keuze uit. Al snel is het een en al gehak en gebeitel dat de klok slaat in de steenhouwerij van Hasper Natuursteen. Ondertussen genieten andere leden van een hapje en drankje in de sfeervolle showroom. Bij Hasper zit je duidelijk gebeiteld.

FineVita
Het volgende bedrijf dat op de rol staat is FineVita Crematorium Heteren, pal naast de brandweerpost Heteren. Misschien een niet zo voor de hand liggend bedrijf om te bezoeken, maar op een of andere manier hebben we er allemaal mee te maken. Het kenmerk van FineVita, dat pas een aantal maanden is geopend, is kleinschaligheid. Het crematorium is comfortabel, rolstoeltoegankelijk en biedt ruimte aan maximaal 25 personen. Verder beschikt het over één hypermoderne oven. De leden krijgen uitleg over de opzet en een inkijkje in de techniek van de werking van de oven. Die kans krijg je natuurlijk niet elke dag. Velen reageren verrast en laten weten blij te zijn deze kans aangegrepen te hebben. Het concept van FineVita, en dat is uniek in Nederland: kleinschalige en waardige crematies. Dit kan zeven dagen per week, 24 uur per dag. De klant bepaalt. De locatie is goed bereikbaar (ook vanwege de A50). FineVita is onafhankelijk en zelfstandig. Het team werkt efficiënt samen met professionele uitvaartleiders uit de nabije omgeving. FineVita blijkt een waardige nieuwe partner.

Hoogakker
Na deze bijzondere rondleiding is het tijd voor het slotakkoord van de avond. Een blik achter de schermen bij Hoogakker Heteren. Joop en Chris Hoogakker leiden de leden rond in de werkplaats met houtbewerkingsmachines, het kantoor en het kloppend hart, de ruimte vol met bouwtekeningen. Chris geeft nog een korte presentatie over het bouwbedrijf met een historie om ‘U’ tegen te zeggen. Hoogakker is namelijk opgericht in 1903. Het Heterense bedrijf werkt veel voor vaste opdrachtgevers in Heteren en in de regio. Verder krijgen de bezoekers informatie over een aantal lopende (bouw)projecten. Hoogakker is een serieuze partner waar klanten op kunnen vertrouwen. Zoveel is wel duidelijk.

De avond wordt afgesloten met een buffet, verzorgd door Buitenpoort Catering. Speciaal daarvoor is een van de werkplaatsen bij Hoogakker omgetoverd tot ‘restaurant/bar’. Een gezellige opzet, geheel passend in de sfeer van de avond. Leuk nog om te vermelden: Adrie Bal van Bal Las- en Machinebedrijf uit Heteren (tevens lid van OKMG) zorgde hoogstpersoonlijk voor smaakvolle gerookte zalm. Uit de rondleidingen en de afterparty blijkt maar weer dat ondernemers elkaar gewoon nodig hebben. Samenwerken, elkaar helpen en inspireren. De meerwaarde van de Ondernemerskring Midden-Gelderland is weer eens treffend bewezen.

Tekst: Feike Klomp