Als je Marjo Matser- van Rees (Schoonmaakbedrijf Rees Renkum) vraagt om over rally rijden te vertellen, dan ga er maar even voor zitten. Ze vertelt namelijk honderduit over haar hobby, die ze overigens deelt met haar man Jaap. Marjo steekt de activiteitencommissie een extra helpende hand toe, want samen met haar dochter Ilse heeft ze de toertocht van zondag 14 april op touw gezet. Een hele klus waar veel bij komt kijken. Voorafgaand aan deze dag vertelt ze meer over haar autopassie. Waar de liefde voor de Maserati al niet toe kan leiden. Schakel je mee?

“Jaap en ik zijn zeven jaar actief geweest in het bestuur van de Maserati Club Holland. We organiseerden allerlei tochten. Van meerdaagse toertochten tot eendaagse. Nu zijn we alleen nog lid en zijn de trotse eigenaren van twee Maserati’s. Eentje, een Maserati Quattroporte III, dateert uit 1986. De andere, een Gransport Spyder, dateert uit 2007. Een pareltje, want dit is het laatste exemplaar van dit model dat destijds van de band rolde. Gaaf toch”?

Even geen haast
Veel mensen halen de term rally en toertocht door elkaar, weet Marjo: “Een rally moet je officieel aanvragen. Een toertocht niet. De activiteit van zondag 14 april is een toertocht.” Een toertocht heeft meerdere mooie kanten, benadrukt Marjo, terwijl ze met gemak haar Quattroporte richting startlocatie De Westerbouwing in Oosterbeek manoeuvreert. Ze wil voor alle zekerheid de tocht nog even goed checken. Dat doet ze samen met Judith Hasper en Willanka van Roekel. “Het is zo ontspannend. Even weg uit de haast en de hectiek van alledag. Je bent je veel meer bewust van de omgeving. Zeker als je beschikt over een cabrio, dan is het bij mooi weer genieten geblazen.”

Toeren is samenwerken
Een toertocht is trouwens veel meer dan kaartlezen, koppelen, schakelen en om je heen kijken alleen. Je moet ook samenwerken. Dat sluit mooi aan bij een van de doelstellingen van de Ondernemerskring Midden-Gelderland. Terwijl de chauffeur zich focust op de weg, helpt de bijrijder hem of haar met de uitgezette route. Marjo: “De bijrijder leest de route met aanwijzingen als ‘we slaan linksaf’ of ‘onderaan de afrit links’ en helpt daarmee de chauffeur. Samen moeten ze dus de weg vinden.”

Eeuwige roem
Is deze toertocht eigenlijk een wedstrijd? Lachend: “Een beetje, hoewel genieten en lol op de eerste plaats staan hoor. Toch hebben Ilse en ik er een wedstrijdelement aan toegevoegd. Met een knipoog. We geven naast de routebeschrijving ook een fotoblad mee met te raden voorwerpen of plekken onderweg. Daarnaast stellen we een paar vragen. Het team dat de meeste antwoorden goed heeft, verdient een leuke prijs en natuurlijk de eeuwige roem.” Marjo en Ilse hopen op een mooie zondag. Aan de prachtige omgeving, hun ‘drive’ en goede zin zal het niet liggen. Het afsluitende buffet bij Restaurant Campman zal ongetwijfeld smaken. Wie weet is er volgend jaar wel weer een toertocht en smaakt dit naar meer.

MG
Niet alleen Marjo is ‘autogek’. Secretaris Tjerk Koopmans (Jacobs Heteren) is ook een autoliefhebber. Hij is een van de andere deelnemers. Waarom doe je mee? “Ik kom met een MG TD uit 1953, die heb ik van mijn zwager te leen. Samen met mijn vrouw ga ik de toertocht rijden. Natuurlijk hopen we op mooi weer, zodat we het dak open kunnen laten. Ik vind de toertocht een leuk idee. Het is weer eens wat anders dan anders. Ik kijk ernaar uit.”