Als ondernemer wil je je bedrijf laten groeien en bloeien. Dat is een soort natuurlijke reactie van rasechte ondernemers. Maar wat nu als je tot grote hoogte bent gestegen om vervolgens een immense ondergang door te maken? Hoe ga je daar mee om? Het overkwam ondernemer Dirk Scheringa. Onder andere bekend van DSB, AZ, kunst en heel veel meer. Hij was maandagavond 13 mei te gast bij het ARBO centrum in Ede.

Lees meer

Gastheer deze avond is John van Haren. Bestuurslid van OKMG en eigenaar van ARBO centrum. Voorafgaand aan het buffet, verzorgt door het team van Restaurant Campman, vertelt John over de ontwikkeling en groei van ARBO centrum. Maar eerst is het tijd voor een nieuwtje op bestuursgebied. Voorzitter Johan Peters bedankt scheidend bestuurslid Maritha Verkuijl voor haar inzet en haar altijd grote enthousiasme en energie. Maritha is advocaat en heeft een nieuwe baan. Om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen ziet zij zich genoodzaakt de OKMG te verlaten: “Maar ik draag OKMG een warm hart toe, waar het even kan zal ik jullie ambassadeur zijn.” Maritha wordt opgevolgd door Christa van Ingen.

Daarna neemt John van Haren de leden mee in de wereld van cursussen, opleidingen, certificeringen en een heuse ARBOwinkel(nl). Als je John beluistert lijkt het erop of hij altijd ‘vooruitdenkt’. Waar liggen kansen om je bedrijf te verbeteren, hoe kun je groeien zonder aan kwaliteit in te boeten? “Belangrijk is om in te spelen op de vraag uit de markt en meer contactmomenten met de klant te zoeken. Daarom ben ik ook zo blij met deze locatie.” Sinds oktober vorig jaar heeft ARBO centrum dit centraal gelegen pand aan de Galvanistraat in Ede betrokken. Na zijn bevlogen verhaal nodigt hij de leden nog uit voor een rondleiding.

Dirk Scheringa
Dan is het de hoogste tijd voor gastspreker Dirk Scheringa. Bij het horen van zijn naam zullen velen direct denken aan bijvoorbeeld Frisia, de DSB-bank, voetbalclub AZ, schaatsploegen of het Scheringa Museum voor Realisme. In het oog springt de val en het faillissement van de DSB op 19 oktober 2009. Openhartig vertelt hij over wat hij heeft meegemaakt en wat deze hectische tijd met hem heeft gedaan als mens en ondernemer. Wat zijn bedrijven, zijn personeel en hijzelf zo’n tien jaar geleden hebben meegemaakt is te veelomvattend om in detail te beschrijven, maar in zijn anderhalf uur durend pleidooi komt in ieder geval naar voren dat hij zich niet klein laat krijgen en nog steeds volop actief is en kansen blijft zien. Scheringa geeft bijvoorbeeld veel lezingen en helpt bedrijven. Maar hij deelt ook graag tips en trucs. Af en toe met een knipoog.

Werknemers belonen
“Als er een calamiteit is, zorg dat je als baas zichtbaar bent. Durf gemaakte fouten te erkennen, en draai er niet omheen. Loop hier niet voor weg. Als je een groot bedrijf leidt: blijf toch slank.” Vervolgens haalt hij nog wat tips over personeel aan: “Ik heb altijd mensen aangenomen die meer wisten dan ik. Je kunt tenslotte niet alles weten. Ik combineerde de kennis van mijn ondernemerschap met die van mijn mensen. Wat ook goed werkt is om medewerkers te belonen. Dat motiveert ze, ook op maandagmorgen. Help klanten altijd. En snel. Als een klant bij een klacht geen gelijk heeft, heeft de klant toch gelijk. O ja, en zorg dat je genoeg vrouwen in huis hebt. Zij zijn in staat om meer dingen tegelijk te doen. Dat is gewoon een feit”, lacht hij. Ook Dirk Scheringa is niet zonder fouten, erkent hij in zijn betoog: “Natuurlijk heb ik fouten gemaakt. Zo had ik op een gegeven moment te veel bestuurders in dienst met een VVD-kleur. Hoewel ik voor hun kwaliteiten ging, schepte dat toch een verkeerd beeld van mijn bedrijf.” Na zijn indrukwekkende uiteenzetting is het nog tijd voor wat vragen. De rode draad van zijn verhaal: groeien is bloeien, maar als ondernemer moet je voortdurend op je qui vive zijn en blijven. Dat maakt ondernemen nou juist zo uitdagend.

Terugblik John
Hoe kijkt gastheer John terug op deze bijzondere meeting? “Ik kijk met veel trots terug op een geslaagde avond, waar ik andere ondernemers ons nieuwe pand kon laten zien en waar we onder het genot van een lekker hapje van het buffet en een drankje naar verschillende presentaties hebben geluisterd. Erg leerzaam en inspirerend! Waar ik dacht als ondernemer alles al te weten, heb ik toch nog een hoop geleerd van zakenman Dirk Scheringa. Een oude rot in het vak die me op meerdere vlakken wist te inspireren. Ik denk dat ik voor iedereen kan spreken als ik zeg dat het een leerzame en gezellige avond is geweest.”

Boek
Aan het slot van deze bijzondere avond ligt er voor ieder lid het gesigneerde boek ‘Project Homerus, Het Miljardenspel met DSB’ klaar. In dit 360 pagina’s tellende boek, geschreven door Kirsten Verdel, staat de spectaculaire ondergang van DSB beschreven. Genoeg leesvoer om je eigen ondernemerschap eens goed tegen het licht te houden.