Onder het smaakvolle motto ‘ambacht, authenticiteit en ambiance’, vond op maandagavond 3 juni de zomerbarbecue plaats. De opkomst was uitstekend, het weer prachtig. Sethone Cateraars en ‘overbuurman’ Slagerij De Vleeschhouwerij zetten de deuren gezamenlijk wagenwijd open. 


Wat vliegt de tijd. Voordat je het weet is het ondernemersjaar alweer een halfjaar onderweg. Centraal tijdens deze avond staan niet alleen lekker eten en socializen, ook informatie-uitwisseling over vleesproducten, de verwerking daarvan en hoe je kan ondernemen krijgen volop de aandacht. Daarvoor zijn slager Cees van den Berg (Vleeschhouwerij) en Leendert van Leeuwen (Sethone Cateraars) verantwoordelijk. 

Wat bij binnenkomst in het centrum van Zetten direct opvalt is de bijzondere constructie van de twee bedrijven, die nauwe banden met elkaar hebben. Het zijn namelijk overburen. Cees focust zich met zijn team vol overgave op zijn slagerij, waar werken met het basisproduct vlees centraal staat. Als je Cees zo bezig ziet, zijn verhaal luistert is het niet verwonderlijk dat zijn bedrijf eind vorig jaar de titel ‘de leukste slagerij van Nederland’ won. Deze uitverkiezing viel hem ten deel tijdens de Slavakto, de beurs voor slagers in Nederland. Als Cees een stuk (rund)vlees in zijn hand neemt, de messen goed slijpt en zijn verhaal doet, dan berg je maar. Zijn bevlogenheid is puur en zonder opsmuk. Je blijft luisteren. Leendert van Leeuwen richt zijn pijlen meer op de catering.

Filosofie
Na een welkomstdrankje en het openingswoord door Johan Peters, nodigt Cees iedereen uit voor een verhaal over zijn slagerij. Letterlijk ‘tussen het vlees’ vertelt hij over zijn bedrijfsfilosofie. Een aantal highlights hieruit: Ondernemen is niet alleen maar geld verdienen. Er is meer. Zonder liefde voor het ondernemen kom je er niet. Wees bijzonder, werk als een team, want jij en je medewerkers doen het samen. Doe iets wat de klant niet verwacht. Zorg dat alles klopt. Met andere woorden, als je jouw klanten echt serieus neemt, voelen ze dat en zullen ze dat waarderen. Cees: “Dat betekent dat het topsport is, maar als je echt wil, kun je heel veel.”

Barbecue
Na dit bevlogen verhaal is het tijd om weer naar Sethone Cateraars te wandelen en te gaan genieten van een heerlijke barbecue, compleet met salades en andere heerlijkheden. Leendert van Leeuwen vertelt gepassioneerd over wat er allemaal klaarstaat en wat we kunnen verwachten. Vervolgens nodigt Cees de OKMG-ers weer uit om in zijn slagerij een kijkje te nemen naar het ambacht van uitbenen.

Mes snijdt aan twee kanten
Daar geeft hij een boeiende uitbeendemonstratie. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten: enerzijds laat hij zien dat hij met puur vlees bezig is en echt lol heeft in dit vak. Anderzijds maakt hij duidelijk dat hij een duidelijke keus heeft gemaakt. Doe wat je goed kan, zorg voor (top)kwaliteit, maar hou het toch eenvoudig. Maak keuzes. Je kunt tenslotte ook niet alles.

Na deze indrukwekkende demonstratie is het bij Sethone tijd voor het nagerecht. Leendert en zijn team schotelen eenieder veel zoetigs voor. Een passend slotakkoord van een zwoele zomerbarbecue vol lekkers en extra kennis over het slagersvak. Cees heeft genoeg stof tot nadenken meegegeven, en dat is veel waard. Ondernemen stopt nooit. We zijn en blijven altijd onderweg. 

Een bedankje aan de activiteitencommissie voor deze leuke avond is zeker op zijn plaats. Iedereen een fijne zomer toegewenst en tot de volgende activiteit op vrijdag 30 augustus: het jubileumfeest van Hooijer Renkum.