Vrijdag 30 augustus staat Hooijer Renkum nadrukkelijk in het zonnetje. Dan viert het bedrijf van Karel Hooijer het 40-jarig jubileum. Niet alleen OKMG is dan van harte uitgenodigd, ook vele andere relaties en genodigden zullen het feest bijwonen. Karel Hooijer, trouw (bestuurs)lid, oprichter en eigenaar van deze Renkumse trots, geeft alvast een inkijkje in de feestelijkheden. En natuurlijk vertelt hij in vogelvlucht meer over de geschiedenis van zijn bedrijf.  

Veel Renkumers kennen de blauwe busjes, grondverzetmachines en vrachtwagens van Hooijer Renkum ongetwijfeld. Ze bepalen regelmatig het straatbeeld bij grondwerk, sloopwerk, groenwerk of overige civieltechnische werkzaamheden in Renkum, de rest van het land tot in België en Duitsland aan toe. Maar wist je dat oprichter en eigenaar Karel Hooijer ooit eerst zelf zijn handjes flink liet wapperen voordat hij zijn bedrijf verder vormgaf?

Gewoon doen
Hooijer Renkum bestaat niet voor niets 40 jaar. Stap voor stap heeft de hardwerkende Karel er zijn eigen draai aan gegeven. Karel is vriendelijk, observerend, houdt van ‘gewoon doen’ en een droge grap. Maar pas op, hij weet ook wat hij wil. En dat blijkt, want Hooijer Renkum is een bedrijf dat ertoe doet.

Eigen plan
Uiteindelijk vindt Hooijer Renkum haar oorsprong in 1979, toen Karel bij Parenco (het huidige Smurfit Kappa Parenco) in Renkum startte. “Met wat materieel dat afkomstig was van het boerenbedrijf van mijn ouders, maakte ik een start aan de Kerkstraat te Renkum.” Karel liftte mee met de groei van Parenco in de jaren ‘80 en had daar al snel tientallen medewerkers aan het werk, maar ook andere opdrachtgevers dienden zich aan. In 1998 verhuisde Karel met zijn aan de Kerkstraat uit het jasje gegroeide bedrijf naar de huidige plek aan de Energieweg. Net als veel andere gegroeide familiebedrijven begon ook Hooijer kleinschalig. “Ik ben door schade en schande wijzer geworden”, lacht hij. “Mijn moeder bood me geloof ik 50 gulden per week om in de boerderij aan de Kerkstraat van mijn ouders te werken. Ik ging weliswaar naar de Middelbare Landbouwschool in Tiel, maar wilde toch mijn eigen plan trekken.”

Juiste antenne
Karel: “We kregen steeds meer werk. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag ‘of we bomen konden zagen’. Ja hoor zei ik, terwijl dat helemaal nieuw was. Ik ben zo iemand die dat dan spontaan doet. De rest zie ik later wel. Maar vaak klopt mijn intuïtie.” Die ‘juiste antenne’ van Karel heeft zich uitbetaald. De groei zette door. “Ik neem soms in een mum van tijd een besluit. Dan zeg ik ja of nee tijdens een aanbestedingsfase van een project, want ondernemen is ook een gevoel”, vertelt hij verder in zijn kantoor aan de Energieweg.

Ontwikkeling en groei
In de loop van de jaren heeft Hooijer Renkum namelijk nog diverse bedrijven overgenomen zoals loonbedrijf Van de Brink uit Wageningen, houthandel Van de Berg uit Renkum, loonbedrijf van Frank Gouda Quint en in 1996 volgde nog het wegenbouwbedrijf van Schoenmaker uit Rhenen. “Toen kwam er ineens 20 man personeel bij. Op dit moment hebben we meer dan 80 medewerkers op de loonlijst staan.” Inmiddels bestaat Hooijer Renkum uit drie bedrijven: Hooijer Renkum B.V. Hooijer Wegenbouw B.V. en Hooijer Milieu B.V. Verder neemt Hooijer ook nog deel aan andere bedrijven en is het eigenaar van Effectief Personeelsdiensten. En bij GroeneWaarden (terrein voormalige steenfabriek Doorwerth) worden houtige reststromen verwerkt tot biomassa en kijken we naar het verwerken van gras in diverse producten.

“Dit jaar bestaan we 40 jaar, waarin ik samen met de mensen om mij heen waaronder mijn vrouw Barendien, onze zoon Derkjan en onze oudste dochter Annewil met hart en ziel gewerkt heb om het bedrijf te maken tot wat het nu is. En met trots mag ik zeggen dat de volgende generatie klaarstaat om het stokje over te nemen. Onze zoon heeft de intentie om door te gaan met het bedrijf en stiekem hoop ik dat met het 75-jarig jubileum het stokje opnieuw aan de volgende generatie overgedragen wordt.”