‘Never give up’

Na de actieve aftrap bij Watergoed in Valburg onlangs stond de tweede businessavond maandag 21 september bij Fletcher Hotel-Restaurant Doorwerh-Arnhem zowel in het teken van een smakelijk ‘corona proof buffet’ als drie sprekers. Een avond om nieuwe energie van te krijgen.

Lees verder……

Ondernemerscoach Roeland Bridié (InterTransfer Ondernemerscoaching) trapt de avond af met een bevlogen verhaal over kansen pakken, creatief omgaan met de coronacrisis en hoe jij als ondernemer weer een stip op de horizon kan zien als je het even niet meer weet. Juist nu, terwijl de coronacrisis om zich heen blijft grijpen. Kijk ook eens op www.nieuweklantenwerven.nl Een website die Roeland samen met Arjan Marsman heeft ontwikkeld. Roeland is bereid ondernemers een duwtje in de rug te geven.

Scheuren door woestijnzand
Het tweede deel van de avond staat in het teken van de Dakar-rally. Een woestijnrally voor auto’s, vrachtwagens, quads en motoren. Ongetwijfeld kennen vele leden van OKMG de beelden van deze ruige rally. Rallyrijder Martin van den Brink en zijn zoon Mitchel uit Harskamp geven een inkijkje in hun belevenissen. Ruim een uur spreken de twee over hun deelname aan diverse rally’s (Dakar, Morocco Desert Challenge, Silk Way Rally), de voorbereidingen, het benodigde materieel en het indrukwekkende wagenpark. De rode draad van hun verhaal: hoe overwin je tegenslagen.

Hulptroepen
Na een paar minuten spreektijd is het al duidelijk: de leden van OKMG hangen aan de lippen van vader en zoon van den Brink. Eigenlijk wel logisch. Als leek heb je geen idee wat een dergelijke rally eigenlijk inhoudt. Natuurlijk is het uitgangspunt passie voor voertuigen, sleutelen aan motoren en het oplossen van onverwachte problemen. En proberen te winnen niet te vergeten. Maar wat doe je als je in een koude woestijnnacht urenlang wacht op contact met de hulptroepen en denkt; komt die hulp eigenlijk nog wel? Dat je zelfs even denkt, komen we hier überhaupt levend weg?

Teamwork
Martin: “Wij doen dit nu sinds 2008. Een groep van 22 vrijwilligers staat ons tijdens de voorbereidingen in Harskamp maar ook in het wedstrijdland bij. Ze zijn onmisbaar. Teamwork en vertrouwen in elkaar staan centraal. Iets wat ik bij de vrijwillige brandweer ook terugzie. Die kameraadschap. Daarnaast gaat er veel geld in om. Daarom zijn we erg afhankelijk van sponsors. Wij hebben er pakweg 140 waarvan hijs- en transportbedrijf Mammoet de belangrijkste is. Mooi dat Hooijer Renkum ons mede ondersteunt.”

Jongste deelnemer
Zijn zoon Mitchel blijkt een bijzondere rallyrijder. Natuurlijk is het racen bij hem met de paplepel ingegoten, maar toch valt hij internationaal op. Op zijn 16e bleek hij namelijk de jongste deelnemer aan de Dakar-rally. En volgend jaar januari zal hij in Saoedi-Arabië zelf aan de start staan tijdens de Dakar-rally, als back-up voor zijn vader. 

Bizarre belevenissen
Uit beelden die vader en zoon vervolgens laten zien blijkt dat die vrachtwagens kolossen zijn waar niet mee te sollen valt. Met dertienduizend cc onder de motorkap leggen de rallyrijders etappes af van soms wel 700 kilometer per dag. Ga er maar aanstaan. Dit zijn bakbeesten waar je als coureur voor in topvorm moet zijn. Daarom trainen Martin en Mitchel veel. “We rijden soms met 70 km/uur door woestijnzand of pakken een rivierbedding met 40 km/uur. De vrachtwagen is daar helemaal op geprepareerd. Al die inspanningen leiden tot bizarre belevenissen. Soms ligt je vrachtwagen na een dag al uitgebrand in de berm, maar we winnen ook etappes. En dat vieren we dan allemaal samen.”

Never give up
Na hun betoog blijkt dat de belangrijkste boodschap van de beide mannen is: geef nooit op, verleg je grenzen, want je kunt vaak veel meer dan je denkt. Never give up! Ga altijd door. Ook dat is een treffende knipoog naar ondernemen in coronatijd.

Feike Klomp Tekst